ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ Ι.Μ ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ 2012

 

Δείπνο παρέθεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ Παύλος, στις Εθελόντριες Μαγείρισσες του Συσσιτίου  Απόρων της Ιεράς Μητροπόλεως,τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012 στην αίθουσα "Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου" στην πόλη της Σιάτιστας.


 


«Ο Εθελοντισμός υπήρχε, και θα υπάρχει πάντα, γιατί υπάρχει αγάπη»

Η έννοια του Εθελοντισμού δεν είναι ξένη προς την Εκκλησία,Κάθε πιστό μέλος της Εκκλησίας, εκτός των άλλων εντολών, οφείλει ανιδιοτελώς να προσφέρει τον εαυτό του στη διακονία των αδελφών του.Η Εκκλησία ανέκαθεν καλλιέργησε –και καλλιεργεί- τον Εθελοντισμό.Γενικά, κάθε Εθελοντής αποτελεί και μια ακόμη έκφραση της αληθινής αγάπης του ανθρώπου προς το συνάνθρωπό του και την κοινωνία. Γι' αυτό και ο Εθελοντισμός είναι πράξη και βίωμα και στάση ζωής. Όπου αυτός καλλιεργείται και εφαρμόζεται, φέρνει τους ανθρώπους και τον κόσμο ψυχικά πιο κοντά μεταξύ τους.
Η έννοια του Εθελοντισμού δεν είναι ξένη προς την Εκκλησία. Αντίθετα, θα λέγαμε ότι η Εκκλησία ανέκαθεν καλλιέργησε –και καλλιεργεί- τον Εθελοντισμό, είτε ως διακονία του πνεύματος, είτε ως διακονία της δικαιοσύνης και της αλήθειας, πάντοτε όμως ως διακονία του όλου ψυχοσωματικού ανθρώπου «ὑπὲρ οὗ Χριστὸς ἀπέθανεν» (Ρωμ. ιδ΄, 15). Ο πρώτος Εθελοντής είναι ο Θεάνθρωπος Χριστός, ο Οποίος «ἑαυτὸν ἐκένωσε μορφὴν δούλου λαβών, ἐν ὁμοιώματι ἀνθρώπων γενόμενος...ὑπήκοος μέχρι θανάτου, θανάτου δέ σταυροῦ» (Φιλ. β΄, 7-8).
Αλλά και οι μάρτυρες της Εκκλησίας, ακολουθώντας το παράδειγμα του Κυρίου, με πρώτον τον πρωτομάρτυρα Στέφανο, προσέφεραν εθελουσίως τη ζωή τους για χάρη του Χριστού και της Εκκλησίας. Επίσης, και όλοι οι Άγιοι βίωσαν την εθελούσια προσφορά του Χριστού, μαρτυρώντας πρώτα με τη συνείδηση -δηλαδή με την πίστη, την αγάπη και την υπομονή- και ύστερα με την προσφορά της ζωής τους υπέρ της ζωής και σωτηρίας του πλησίον. Έτσι, κάθε Άγιος είναι ο Χριστός επαναλαμβανόμενος. Τούτο αποτελεί και το χρέος κάθε χριστιανού, να είναι δηλαδή ο Χριστός επαναλαμβανόμενος, κατά το μέτρο, βεβαίως, της πίστης του. Γι' αυτό, κάθε πιστό μέλος της Εκκλησίας, εκτός των άλλων εντολών, οφείλει ανιδιοτελώς να προσφέρει τον εαυτό του στη διακονία των αδελφών του.
Ο Εθελοντισμός είναι η αυθόρμητη, ενσυνείδητη και ανιδιοτελής προσφορά της ανθρώπινης ενέργειας για τη θεραπεία της ανάγκης του πλησίον. Η έννοια του εθελοντισμού  βασίζεται στην ιδέα της ανθρώπινης  αλληλοβοήθειας πού ο καθένας μας προσφέρει τον εαυτό του, αλλά και όλες του τις δυνάμεις  στην υπηρεσία του  πάσχοντα συνανθρώπου του χωρίς  να ζητάει αμοιβή.